Alfa Romeo 159 1.8 TBi oraz błędy P0011/P0016
Witam serdecznie. Przychodzę z problemem który dolega od jakiegoś czasu mojej TBi.
No więc tak, zacznijmy od tego co się dzieje:
Po pierwsze, jadąc normalnie gdy puszczę gaz mając powyżej 3k obrotów, auto wpada w wibracje/drgania do momentu aż obroty nie spadną poniżej 2k. Dzieje się tak raczej na wszystkich biegach, z naciskiem na 3 i 4 bo w sumie najczęściej ich używam w mieście. Po dodaniu gazu w dowolnym momencie wibracje znikają i auto jedzie normalnie.
Po drugie gdy już stanę po dłuższej lub ostrzejszej jeździe auto stojąc na luzie również wpada w drgania, ostatnio doszły do tego falujące obroty. Po naciśnięciu i puszczeniu gazu obroty potrafią spaść nawet poniżej 500 i wywala chwilowy błąd ciśnienia oleju, który za moment gaśnie jak obroty wrócą na miejsce. Nie dzieje się tak za każdym razem, ostatnio wciskałem gaz kilka razy i czekałem aż obroty podczas spadku zejdą za nisko i wywali błąd, żeby uchwycić go aplikacją. Te objawy postojowe nie występują po krótkich odcinkach lub po takich gdzie jadę autostradą 120 na tempomacie.
Po trzecie jak już uchwyciłem błąd okazał się nim P0011. Pomimo kilkukrotnego mignięcia błędu od oleju oraz tych drgań i falowań ani AlfaOBD ani Car Scanner nie wykrywały błędów. Kliknąłem skan w momencie gdy obroty spadły i pojawił się komunikat ciśnienia oleju.
Po czwarte bardzo rzadko przy odpalaniu pojawia się 2-3 sekundowy klekot jakbym uruchamiał diesla, dzieje się tak raz na kilkanaście lub więcej odpaleń.
Auto jedzie normalnie, ma moc, jest żywa. Po wciśnięciu gazu reaguje normalnie, silnik wydaje się pracować równo, nie słyszę żadnych niepokojących dźwięków oprócz tego chwilowego klekota co jakiś czas.
Wszystkie te bolączki występują po rozgrzaniu auta, jak już się zatrzyma. Przy wciśnięciu gazu na postoju nic nie drga, pracuje równo. Wystarczy puścić i już obroty falują a auto ma delikatne wibracje.
Bardzo proszę o pomoc bo niedługo chyba zwariuję.
Dziękuję za poświęcony czas na przeczytanie tekstu. Nie znam się na autach więc opisałem swoje odczucia. Odpowiem na wszystkie pytania które mogą nakierować na znalezienie usterki, postaram się też uchwycić coś na filmach i wrzucę na YouTube.
Pozdrawiam.