-
spaliny spod korka oleju
siema,
temat dotyczny Saaba 93 z 2005 r z silnikiem 1.9 - 120 kucy.
Auto zaczęło kopcic na biało i straciło moc. Zgaszone, ostygło, odpalone i niby OK ale po odkręceniu korka wlewu paliwa wydobywa sie biały dym i czuć ewidentnie spalinami. O co chodzi ?
Mi chodzi po głowie uszczelka pod głowica ale płynu nie ubywa i w oleju też zadnych oczek itd nie ma .... pomysły ??
-
Może duże przedmuchy na zużytych pierścieniach??
Robi się za duże cisnienie w skrzyni korbowej i wali do góry, żeby wyrównać, a odpowietrzanie (odmy) już nie wyrabia...
-
autko krajowe i 140 tys przebiegu myślisz że juz taka awarja ? albo sama odma do wymiany. Czytałem że w saabach to jest bolączka
-
Ostatnio widziałem Audi A-6 3.2 TFSI 150 tys./km z łańcuchem rozrządu który w teorii jest bezobsługowy i co napinacz puścił poluzował łańcuch i się zaczęło, silnik rozebrany do roboty o kosztach nie wspomnę. Wszystko jest możliwe...
-
Ogólnie silniki TSI VW zwłaszcza 1.4 to najgorsze gówno w historii marki.. ŁAńcuch rozrządu a co 40/60k km wymiana kpl za 2000zł plus robocizna. Mają to Octavie, Golfy i Tiguany..
A co do tematu to sprawdź porządnie odmę, czy jest w niej przepływ nie zakłócony.