Manetka/Przełącznik Kierunkowskazów, obsługa komputera
Witam,
Posiadaczem Włoszki jestem od kilku dni. AR 159 1.9JTDm 8v. 06r.
Poczytałem trochę na temat działania przełącznika kierunkowskazów, ale problemu z którym ja się borykam rozwiązania nie znalazłem. Chodzi mi o obsługę komputera na desce rozdzielczej
Zaczęło się od tego że chciałem nieco rozjaśnić deskę rozdzielczą.
Wystarczy nacisnąć (+) na lewej manetce kierunkowskazu - w moim przypadku pokazuje się tylko opcja "Dimmer" ze wskaźnikiem i tyle, nic nie mogę z tym zrobić. Kliknięcie (-), oraz przycisk (Menu) daje ten sam efekt. Deska jest oświetlona na minimum (1 kreska) i nie mogę tego w żaden sposób zmienić.
Nie mam też jakiejkolwiek możliwości aby przejść do kolejnych ustawień.
Sprawdzałem to podczas jazdy jak i postoju.
Co więcej, te ustawienia mogę wybierać tylko gdy włącznik świateł jest w pozycji - OFF.
Światła pozycyjne i mijania, nie dają żadnego efektu.
A tak wracając do świateł... Tu też jest coś dziwne, gdyż ustawione są tak że automatycznie po włożeniu kluczyka do stacyjki zapalają się światła mijania i nie mogę ich w żaden sposób wyłączyć. (z jednej strony jest to wygodne ze względu na polskie prawo, ale z drugiej strony są sytuacje gdzie czasem po prostu trzeba je wyłączyć)
Przełącznik świateł mam 3 stopniowy (off, pozycja, mijania) i na każdym działają tak samo.
Może to być kwestia tego że np. wcześniej został zmieniony przełącznik zespolony z tej wersji gdzie jest opcja świateł z pozycją "auto" (4 stopniowej) ?? (niestety, nie posiadam informacji czy to faktycznie było zmienione)
Wydaje mi się że w swojej belli czujnik zmierzchu mam, ponieważ przygasa mi środkowy wyświetlacz na desce gdy przejeżdżam przez tunel.
Czy można to jakoś konfigurować podłączając się przez obd?
Pozdrawiam,
Michał