Rozum podpowiada żeby wybrać Shell bo Ravenol poprawi mi chyba jedynie samopoczucie, chociaż ono też jest ważne ;)
Muszę się jeszcze z tym przespać :)
Dziękuję za pomoc raz jeszcze.
Printable View
Po to są fora motoryzacyjne. Jedne nakręcają, że tylko drogie oleje są najlepsze i człowiek rośnie w przekonaniu, że Motul/Ravenol/Penrite/Asmoil/Millers/Yacco to normalnie złoto, a potem czyta taki oilclub i co oni tam pier... gadają, Orlen nie gorszy? Lotos nie gorszy? Shell? Na Shellu to ja mogę zatankować :cool: A tak na serio, jeden interwał przejedź na Shellu, drugi na Ravenolu i jak zrobisz test to będziesz miał wszystko jasne, a jak nie to może organoleptycznie sam zdecydujesz czy warto dopłacać czy nie.
Jestem po niedawnej wymianie oleju, przesiadłem się z Millers Oils XF Premium 0w30 C2 SN na Motul 8100 Eco-Clean 0w-30 w swoim 2.0jtdm 140 2013 i dziś wolałbym wrócić do Millersa, gdzie silnik pracował w bardziej aksamitny jak na standardy jtd sposób
Witam.
Jestem tutaj nowy, Guliette posiadam od 2 lat, nalot 280000 i druga wymiana oleju. Zalewam 5w30 liqui moly. Po wykreceniu korka z miski i wyjeciu filtra oleju, olej zostaję w podstawie filtra przez parę minut po czym jest efekt jakby jakiś zawor go otwierał i schodzi do poziomu chlodnicy. Ma ktoś z kolegów wiedzę czy tak ma być czy trzeba podstawę filtra z chlodnica wymieniać czy jakiś inny pomysł. Bardzo proszę o pomoc w wyjaśnieniu, nigdy nie miałem podobnego przypadku. Pozdrawiam
Giulietta 1.4 MA 170 KM automat 142 tyś przebiegu
Czy olej Millers Oils XF Premium 5 l 0W-40
Plus płukanka AR2820
Jest dobrym pomysłem
Wcześniej własciciel serwisował u Pablo i jest kartka PENRITE 0W40
Oba oleje w/g składu to dobre oleje. Wybierz to na co masz ochotę. Natomiast jak się sprawują w praktyce to jedynie test zużytego oleju Ci pokaże.
W/g uznania. Użyłbym jedynie gdybym odgruzowywał silnik. Do moich pojazdów płukanek nie stosuje, dodatków do olei też nie (wybieram dobre oleje), nie ważne czy Alfa czy nie Alfa.
Czy z multiair schodzi cały olej przy wymianie oleju? Pytanie się stąd wzięło gdyż zastanawiam się czy dolać płukankę przed wymianą. Gdzieś czytałem że dużo go zostaje w module multiair co raczej jest niedobre gdy zalejemy płukankę - zostanie w rozrzedzonym oleju w module multiair. Czy to prawd?
Taka moja oferta dla silników Giulietty, przetestowane wielokrotnie w boju:
https://allegro.pl/uzytkownik/pablogarage?string=1.4
castrol nie jest producentem oleju. To są zlewki roznych marek. Znany jest bo reklama i marketing. ja tego nie uzywam.