To ładny wynik
Printable View
To ładny wynik
Cześć. Podejrzewam, że masz sterownik KME Direct. Podasz nam ogólne spostrzeżenia jak TBI pracuje na LPG? Jaki przebieg silnika masz?
Robiłeś asekuracyjnie czyszczenie oryginalnych wtryskiwaczy benzynowych i układu dolotowego?
Jak w TBI wygląda kwesta zanieczyszczania zaworów ssących nagarem? Zastanawiam się jak to może wyglądać po 200 tys przebiegu. Bliźniaczy TFSI od VAG-a ma straszny problem z tym.
Analizuję temat od dłuższego czasu i jedynym sensownym rozwiązaniem jest KME. W Polsce znalazłem jedną Giuliettę QV z tym sterownikiem.
Wydaje mi się, że przed zagazowaniem silnika z bezpośrednim wtryskiem, trzeba najpierw zrobić kompleksowe czyszczenie dolotu i układu paliwowego. Żywotność wtryskiwaczy benzynowych może drastycznie zmaleć..
Ja u siebie sprawdzałem dolot i zawory. Wszystko OK.
Sprawdzałem z powodu dziwnego szarpnięcia chwilę po odpaleniu na zimno. Przy przejściu wtrysku z full group do selnej sekwencji.
Powodem okazały się wtryskiwacze, a nie zawory. Spodziewałem się właśnie czegoś takiego jak w TFSI, a zastałem zawory i dolot w bardzo dobrym stanie, bez konieczności czyszczenia.
Przebieg ponad 240kkm na tamtą chwilę.
Stare vs nowe:Załącznik 285937Załącznik 285938Załącznik 285939Załącznik 285940
Do 159 jest dedykowany Prins SI-2.0 DI pod silnik B1.000 Pisałem do głównej siedziby w Holandii i nie planują gotowca do Giulietty. Cena zapewne nie byłaby niska ale jest to "gotowiec".
Do Giulietty jest dedykowane BRC SDI 2.0 tylko znów większość "majstrów" uważa, że to bubel, który pali 30 % benzyny. Znalazłem użytkownika w Albanii, który twierdzi, że pali mniej ale silnik jest słabszy...
Pozostaje kwestia rodzimego KME. Problem jest taki, że nie ma przetartych szlaków. Są może dwa zakłady w Polsce, które przerabiały TBI. Reszta musi uczyć się na żywym organizmie. Zabawa nie jest tania bo trzeba liczyć około 6500 zł (dla przykładu gotowiec BRC 4800 zł). No i nie wiemy czy głowica, zawory, tuleje, wtryskiwacze benzynowe wytrzymają pracę na LPG.
Jeśli czyta ten post posiadacz LPG w TBI to będę wdzięczny za napisanie swoich opinii :)
Cześć, miałem parę lat temu 159 TBI, zamontowałem instalacje LPG firmy Landi Renzo Omegas DI. Przejechałem ok. 60000 km na gazie i nie było żadnych problemów. Spalania nie pamiętam dokładnie ale gazu paliła 10 - 11 litrów i PB ok. 1,5 l. Samochód kupiłem z przebiegiem chyba 63000 km przy sprzedaży było ok. 120000 km. Nie miałem żadnych problemów oprócz smoka zasycającego olej z misy.
Jeśli przyjmiemy, że spali 11 litrów gazu plus 1,5 litra benzyny, zaokrąglając, koszt przejechania 100 kilometrów wyniesie 45 zł.
Na benzynie mam obecnie średnie spalanie 10 litrów. (+-70 zł na 100 kilometrów).
Oszczędzamy w ten sposób 25 zł.
Koszt instalacji KME wyceniony mam na 6300 zł. Sama instalacja zwróci się za około 25 tys kilometrów (u mnie rok jazdy).
Nie liczę tego co do przecinka tylko ze sporym zaokrągleniem.